Facebook: people/Hanneke-van-Gompel/100000107136004 Linked In: hannekevangompel Linked In Group: 2601493 Twitter: Hannekeisis4u

Via deze RSS feed-button kun je je laten informeren als ik een nieuw VDNV verhaal publiceer. Steeds als een nieuw inspiratiemoment zich aandient, zal ik dat kenbaar maken via Twitter en Linkedin. Ik nodig je graag uit om je te verbinden via Twitter (Hannekeisis4u) en/of de groep ‘Van denken naar voelen’ op Linkedin.

Blijf op de hoogte omtrend de verhalen van denken naar voelen.
Gelijk belang, dan zit het goed!
gelijk_belang_1331784_79299847

Gouden inzicht 3: zoek verbinding met anderen

 

Annemarie van Gaal was uitgezonden door VNU om in Rusland een mediabedrijf op te zetten. Maar na onenigheid met haar moederbedrijf nam ze ontslag. Ze startte met een collega hun eigen bedrijf, het begin van een succesvol Russisch uitgeversimperium.

 

Eén van haar deviezen was: ‘Vertrouw je mensen, vertrouw de werkvloer. Als je een gelijk belang hebt, dan zit het goed!’ Toen ze haar tijdschriften (o.a. Cosmopolitan en Playboy) via jongens op straat ging verkopen, besloot ze om die nauw bij haar bedrijfsvoering te betrekken. Ze nodigde iedere week een delegatie uit om mee te denken over hun beleid en strategievorming. Ze hadden een gelijk belang: ze wilden allemaal zoveel mogelijk bladen verkopen. Deze jongens waren haar ogen en oren in de markt en brachten hun vaak eenvoudige, operationele en soms zelfs sublieme ideeën in.

 

Ik kan enorm genieten van zulk soort verhalen. Met anderen in verbinding gaan is de voedingsbodem om je gevoel en ideeën te laten groeien. Soms denken we dat we het alleen moeten doen. Mijn klanten zeggen vaak: ‘Ik, als manager/directeur, moet het toch wel beter weten. Ik moet toch het beleid verzinnen …’ Maar ze sluiten daarmee een enorme bron van inspiratie uit. En op andere momenten zoeken we de verbinding niet op, omdat ons ego zich bedreigd voelt door een ander, een collega of een concurrent. De verbeten stelling is dan: ‘Altijd “tegen elkaar” en nu opeens “met elkaar”; geen haar op mijn hoofd die daaraan denkt.’

 

Op een bijeenkomst bespraken we laatst de toekomst van vrouwen aan de top. Een man stond op en zei:  ‘Jullie vallen elkaar aan in de flanken. De aanval komt uit eigen kring. “Daar heb je haar weer op haar hoge hakken,” roddelen andere vrouwen achter haar rug om op het schoolplein.

Een vrouwelijke oud-Europarlementariër vertelde in een interview dat ze het beste advies kreeg van Neelie Kroes: ‘Onthoud één ding, het grootste kartel op deze aardbol is the old boys network. Je bent vrouw en je zult net een stapje harder moeten lopen. Of je het nu leuk vindt of niet.’

 

In onze samenleving heerst de overtuiging dat we alles zelf moeten doen. Ik ben er echter van overtuigd dat er een enorme power vrijkomt als wij elkaars hand zouden vastpakken. Elkaar echt zouden steunen en helpen en elkaar dingen zouden gunnen. Stop de concurrentie en ga op zoek naar het gelijke belang, net als Annemarie van Gaal. Geef het vertrouwen en reik elkaar de hand. Ook zonder old boys network, komen wij vrouwen vanuit verbinding vele malen verder. 

 

 

Hoe groter de kloof, hoe mooier de bruggen.

 

Met wie zou jij een kloof willen overbruggen?

 

 

 

 

Bron interview: tijdschrift Jan

 

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen