Facebook: people/Hanneke-van-Gompel/100000107136004 Linked In: hannekevangompel Linked In Group: 2601493 Twitter: Hannekeisis4u

Via deze RSS feed-button kun je je laten informeren als ik een nieuw VDNV verhaal publiceer. Steeds als een nieuw inspiratiemoment zich aandient, zal ik dat kenbaar maken via Twitter en Linkedin. Ik nodig je graag uit om je te verbinden via Twitter (Hannekeisis4u) en/of de groep ‘Van denken naar voelen’ op Linkedin.

Blijf op de hoogte omtrend de verhalen van denken naar voelen.
Bijzondere ontmoetingen 1
foto_bijz_ontm_-_1.solo_VERKLEIND

Bijzondere ontmoetingen

Gouden inzicht 3: zoek verbinding met anderen

 

Nadat ze mijn boek gelezen hadden, namen diverse lezers contact met me op. Zo kwamen er mensen op mijn pad, die ik anders nooit ontmoet zou hebben. Drie bijzondere ontmoetingen …

 

1.

Een eigenaresse van een evenementenbureau had me gevraagd te spreken op haar congres voor kleurrijke ondernemers. Voordat dit symposium plaatsvond, wilde ze een voorgesprek. Een slanke, 35-jarige, knappe, hippe dame kwam mijn kantoor binnen. Kwetsbaar, open en slim. Ze stond aan de vooravond van vele beslissingen in haar leven. Het werd, mede daardoor, een onvergetelijk gesprek. Het was alsof we elkaar al jaren kenden. Zielsverbondenheid, noemde zij het. Wat deden wij op elkaars pad? We konden het nog niet benoemen, maar voelden beiden dat het een bijzondere ontmoeting was. Ze mailde me later: ‘Er is een hogere reden waarom wij elkaar moesten ontmoeten. Ik geloof zeker dat deze betekenisvolle ontmoeting tot mooie dingen zal leiden.’

 

Ze vertelde me dat ze een boek aan het schrijven is met de titel Solo. Op mijn vraag wat haar drijft om haar levensverhaal te delen, antwoordde ze:

 

Ik was vier jaar toen ik naar Nederland kwam. Hier ben ik volwassen geworden. Ik woon er, werk er en heb er Nederlands recht gestudeerd. Nooit stelde ik mezelf de vraag: ‘Wanneer ga ik terug?’ Maar de afgelopen jaren ben ik steeds duidelijker gaan voelen dat ik hier moeilijk kan aarden. Ik verlang steeds meer naar mijn moederland, ook al heb ik daar nooit (bewust) gewoond.

 

Altijd was ik de uitzondering. Mensen zeiden: ‘Maar wij zien jou als een van ons, meisje! Jij ziet er niet uit als een Turkse, je had net zo goed een Nederlandse kunnen zijn. Als we aan Turken denken, dan bedoelen wij die anderen. Je weet wel, diegenen die zich niet aanpassen aan onze normen en waarden.’

Maar beste mensen: ik ben een volbloed Turkse en daar ben ik trots op!

Hoe kan ik aarden in een land waar ik niet meer mezelf mag zijn? Waar ik altijd mijn identiteit, mijn cultuur en mijn normen en waarden moet verdedigen? Ik voel een emotionele onderdrukking. Ik kan niet vol trots uitkomen voor mijn cultuur. Ik leef in een land dat niet omkijkt naar de potentie van culturen.

 

Mijn hele leven al ben ik de stem om namens mijn ouders te communiceren met de maatschappij. Ik ben opgegroeid in een mentale spagaat: loyaal willen zijn aan mijn thuiscultuur, maar tegelijkertijd loyaal willen zijn aan de cultuur buitenshuis. Loyaal willen zijn aan mezelf.

Ik droomde van een land van vrijheid. Als ik mijn best deed, studeerde, me voorbeeldig gedroeg en me inzette voor de Nederlandse maatschappij, zou ik gedragen worden. Ik wilde mijn dromen realiseren, maar angst zegeviert. Ik volg een pad, hobbelig en wiebelig. Mijn thuisgevoel en de loyaliteit aan dit land worden steeds weer ter discussie gesteld. Soms lijkt het op een gezin waarin sommige kinderen worden voorgetrokken. Een gezin met een boze stiefmoeder en een vader die steeds gewillig wegkijkt uit angst om alleen te blijven.

 

Zelfs ik ben even moe van Nederland.

 

Diep in zijn of haar hart hunkert iedereen naar verbondenheid, contact en intimiteit. Dicht bij jezelf blijven, bij je eigen cultuur, normen en waarden en tegelijkertijd in een open verbinding staan met de Nederlandse samenleving. Voor deze kleurrijke vrouwen is het leven een voortdurende dans tussen deze polariteiten. De lessen op hun pad zullen hen op de lange duur verrijken om het hoofd, hart en ziel dezelfde weg te laten volgen.

 

Voel jij de ruimte om jezelf te zijn in jouw omgeving?

 

Hanneke van Gompelwww.vandenkennaarvoelen.nl

In november 2011 verschijnt op veler verzoek van de lezers deel 2 van het boek Van denken naar voelen.

Geniet mee van deze 52 toegankelijke, kwetsbare, hedendaagse spirituele verhalen. Recht uit het hart.


 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen